Jak volit potraviny
Klíčové je dodat tělu správné množství živin a zároveň
nedodávat zbytečné kalorie navíc. Jenom tak můžeme dosáhnout rovnováhy v našem organismu a umožnit
metabolismu jeho optimální činnost. A protože každý z nás nějakým způsobem bojuje s přírodním
pravidlem, že s rostoucím věkem klesá spotřeba energie a automaticky tak i při stejném množství
kalorií v jídle postupně nabíráme. To se dá zpomalit výběrem správných potravin.
- Vybírejte
potraviny, které mají bohatý obsah živin.
- Zvyšte
rozmanitost potravin, abyste získali kompletní spektrum vitamínů a minerálů.
- Komplex karbohydrátů poskytuje pomalu se uvolňující energii, zatímco
jednoduché karbohydráty vytvářejí strmé křivky. Každé jídlo by mělo obsahovat potraviny s nízkým
glykemickým indexem, které pomáhají stabilizovat uvolňování energie a předcházet pocitům hladu mezi
jídly.
- Nikdy nevynechávejte snídani. Ke správnému
startu do nového dne potřebujete plnou zásobu pohonných látek pro dostatek energie pro mozek a tělo.
Kdo nesnídá, nedělá dobře. Stoupá totiž riziko, že bude obézní, dostne cukrovku nebo jej postihnou
kardiovaskulární choroby.
- Omezte konzumaci
zpracovaných, rafinovaných a potravin z bílé mouky (chléb, těstoviny, rýže, pečivo, sušenky.
Vybírejte potraviny celozrnné).
- Pijte během dne vodu,
s jejíž pomocí budou buňky v těle po celý den dostatečně hydratovány a udrží si svoji svěžest.
Perlivé nápoje vyčerpávají z organismu minerály, vyhýbejte se jim!
- Mnoho lidí se přejídá, tudíž přijmou mnohem více energie, než kolik jí
vydají. Velké porce jídla také způsobují únavu, protože zažívací ústrojí a játra mají spoustu práce
se zpracováním potravy. Vyhýbejte se tomuto pocitu plnosti tím, že budete konzumovat menší porce a
častěji. Uvidíte, že se budete cítit méně letargičtí.
- Zdvojnásobte přísun zeleniny na 10 porcí denně, jezte polovinu ve formě syrového salátu a zbytek
lehce uvařte (v páře nebo dušené), aby byly zachovány živiny a obsah vlákniny.
- Vybírejte místně pěstované, sezónní organicky produkované potraviny,
abyste se vyhnuli škodlivým zemědělským chemikáliím.
- Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Vynechávejte saturované tuky a hydrogenované formy a
nahraďte je mastnými kyselinami Omega 3, 6 a 9 (rybí tuky, ořechy, semenné oleje, olivový
olej).
- Protein obnovuje a tvoří tělesné buňky, je
nezbytný pro optimální činnost organismu. Dejte před kvantitou přednost kvalitě (libové bílé maso,
zvěřina, ryby, sója) a omezte červené tmavé maso.
- Začleňte do své stravy více sóji, která je jednou z potravin s nejnižším glykemickým
indexem.
- Vyměňte červené víno za červený džus z
hroznů, který je nejprospěšnější ze všech ovocných džusů. Je to skvělá náhrada alkoholu, jenž
urychluje proces stárnutí.
- Nahraďte stolní sůl za
organickou na minerály bohatou mořskou sůl.
Výše
uvedená doporučení Vám budou k ničemu, neupravíte-li svůj životní styl. Chcete-li si váhu udržet, je
dobré mít nejen zdravější jídelníček, ale používat i doplňky stravy a upravit životní styl do podoby
bližší člověku než, jak se v současnosti mnozí podobáme, ”automatu na práci a
stres”.
Výpis detoxikačních potravin