Svet-Stranek.cz
diskuze zde https://www.facebook.com/groups/929474577115516/
Hubnu,protože nechci zemřít

Výroba je snadná:diskuze zde https://www.facebook.com/groups/929474577115516/

Výroba je snadná


                           


Návod na přípravu nápoje

          Ingredience (na 1 litr):

  • kombuchová kultura (jedna nebo více)
  • 1 l vody
  • 70 - 100 g cukru - klasický bílý rafinovaný cukr, tj. čistá sacharóza. Jiná sladidla (např. třtinový cukr, hnědý cukr, melasa či med) mohou být pro člověka zdravější, ale pro výrobu kombuchového nápoje se nedoporučují, protože kromě sacharidů obsahují i jiné látky, které brzdí vývin mikroorganizmů čajové houby a nezabezpečují jim dostatečný přívod energie, který potřebují ke správnému fungování. Navíc med má bakteriostatický účinek (= potlačuje růst bakterií), přitom mezi nimi nerozlišuje, a tak zabraňuje rozmnožování i užitečných bakterií kombuchy, čímž ji po nějaké době zahubí. Laicky řečeno, tato náhradní sladidla kvasinkám „nechutnají“ a výsledkem je, že nápoj má pak nejen horší chuť a vzhled, ale hlavně menší množství prospěšných látek, pro které se vlastně vyrábí. Umělá sladidla nelze použít vůbec, jelikož neobsahují sacharidy, a tudíž nemohou sloužit jako výživa pro kombuchu. Pokud chceme minimalizovat obsah cukru ve výsledném nápoji, necháme kombuchu kvasit o pár dní déle. Čím více cukru, tím rychlejší je kvašení.
  • 2 sáčky čaje - nejlépe je používat černý čaj. Sice je možné připravovat kombuchový nápoj i z čaje zeleného či bylinkového, ale vzhledem k tomu, že kombucha potřebuje určité látky (hlavně minerální soli a dusík), které černý čaj má, ale zelený ani bylinkový ne, měl by se používat čaj černý. Navíc, éterické oleje některých bylin mají bakteriostatický či dokonce baktericidní (= zabíjí bakterie) účinek, takže to s kombuchou může dopadnout jako v případě medu. Byliny mohou obsahovat i nevítané mikroorganizmy, které nemusí být během louhování čaje zničeny. Mohly by pak čajový nápoj pokazit. Ohledně alternativ černého čaje tedy platí to samé co u alternativ bílého cukru - kombuše to neprospěje a výsledkem bude menší množství zdraví prospěšných látek ve výsledném nápoji.
  • 100 ml hotového kombuchového nápoje

Dále budete potřebovat:

  • nádobu ze skla, porcelánu či keramiky s širším otvorem (doporučuji třílitrovou zavařovací sklenici na okurky)
  • čistou látku, gázu nebo papírový ubrousek
  • gumičku

Postup:

Čaj zalijeme horkou vodou, necháme 10 - 15 minut vylouhovat. Poté odstraníme čajové sáčky, čaj osladíme cukrem a necháme vychladnout pod 30 °C (teplý nálev může kulturu zničit). Vychlazený čaj přelijeme do nádoby ze skla, porcelánu či keramiky, přilijeme hotový kombuchový nápoj a na hladinu položíme kombuchovou kulturu hladkou stranou nahoru (pokud dáváme více kultur najednou, tak starší umístíme pod novější). Kultura může plavat nebo klesnout ke dnu. Nádobu překryjeme kusem čisté látky, gázy nebo papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, aby se do nápoje nedostaly nečistoty. Kvasnou nádobu postavíme na klidné, teplé místo. Důležitý je čerstvý vzduch a teplo. Světlo není potřebné. Prudké sluneční světlo škodí. Necháme stát 7 - 10 dní.

Po této době čistýma rukama vyndáme houby (na hladině se nám během kvašení vytvořila nová houba) z kvasné nádoby, propláchneme je pod vlažnou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny odumřelé části (tmavě hnědá vlákna a skvrny) a položíme je na čistý talíř. Hotový nápoj scedíme přes sítko a nalijeme do lahví. Stranou si necháme 1 dcl hotového nápoje, kterým naočkujeme novou várku. Proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.

Užití a dávkování

Názory na to, jak dlouho by se měla kombucha nechat „pracovat“, se různí. Záleží totiž na tom, zda více preferujete chuť nápoje či jeho účinky na zdraví. Pokud vám jde více o chuť, můžete nápoj slít už po 3 dnech, tehdy se podobá jemnému šumivému vínu. Ovšem v této době obsahuje jen málo užitečných kyselin. Nejvhodnější doba kvašení je 7 - 10 dní. Pak je sice nápoj poměrně kyselý, avšak obsahuje už dost organizmu prospěšných kyselin. Pokud vám jeho kyselost bude připadat přílišná, můžete ho před vypitím zředit minerálkou. Co se týče maximální doby kvašení, tu nikdo neurčil, ovšem pokud nemáte přímo v úmyslu vyrábět kombuchový ocet, je zbytečné nechávat houbu v nápoji déle než 10 - 12 dní.

Pití kombuchového nápoje není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka - je vhodný prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchového nápoje začínají. Nejsou nijak vážné - obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik - důsledky pročišťování organizmu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchového nápoje nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuchovému nápoji nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.

Co se týče množství vypitého nápoje, nejčastěji se doporučuje vypít 2 nebo 3 sklenice denně, a to nejlépe jednu sklenici ráno nalačno, jednu před či po obědě a jednu nějakou dobu před spaním (ráno organizmus potřebné látky dobře vstřebá a v poledne a večer organické kyseliny pomohou při trávení). Samozřejmě je možné vypít denně i větší množství nápoje, zvláště při horším zdravotním stavu. Vždy však mějte na paměti, že všeho se má užívat s mírou.

Pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citronem apod. Pije se jak chlazený, tak i ohřátý. Obsahuje jen malé procento alkoholu a je proto vhodný i pro děti.

Nápoj se také s úspěchem používá pro snižování nadváhy (to se ale pije půl hodiny před jídlem).

Aby bylo dosaženo blahodárného účinku na zdraví, je třeba užívat nápoj dlouhodobě. Někdy se pozitivní účinky dostaví po krátké době, jindy až po několika měsících či dokonce po roce či dvou, záleží na druhu onemocnění a organizmu toho kterého člověka.

Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1 - 3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organizmus navykne a nápoj ztratí na účinku.

Skladování kombuchy

Stane se, že budete potřebovat z nějakého důvodu přípravu nápoje přerušit. V tom případě je nejlepší nechat ji v nádobě s trochou kombuchového nápoje a dát ji na chladné místo. Lze ji dát i do ledničky, v tom případě pro její uchování použijte zavařovací sklenici, kterou uzavřete víčkem. V chladnu houba vydrží minimálně 3 - 4 týdny, spíše ale několik měsíců. Kvas, ve kterém ji necháte, bude po této době velmi kyselý, můžete ho proto použít jako jedlý ocet či jako přídavek do nového čaje pro kombuchu.

Houbu lze i zmrazit. Nízké teploty jí neuškodí, při zmrazování je ale třeba dbát na to, aby nebylo příliš pomalé - potom by se vytvořily ledové krystaly, které by porušily stěny buněk, což by znamenalo poškození houby. Proto je vhodné postupovat tak, že mrazák dáme na nejvyšší stupeň, necháme ho „předmrazit“ a pak uložíme dovnitř houbu, nejlépe v mikrotenovém sáčku (sklenice by mohla prasknout). Kombuchu rozmrazujeme tak, že ji dáme do čerstvého živného roztoku. Je třeba počítat s tím, že houba potřebuje určitý čas, než se „probere“ a její životní procesy se zrychlí na normální úroveň. Proto se bude zprvu jevit jako „mrtvá“, kterýžto stav může trvat 14 dní i déle. Houba, která prodělala proces chlazení v ledničce či mrazáku, bývá bělejší, silnější a pevnější.

Existuje i naprosto odlišný způsob uchování kombuchy, a to sušení. Jen je třeba dbát na to, aby byla sušena v pokud možno čistém prostředí, aby se na jejím povrchu neusadilo příliš nežádoucích druhů kvasinek či jiných mikroorganizmů. Mimochodem, víte, že usušená kombuchová masa se používá k výrobě umělé kůže?