Svet-Stranek.cz
diskuze zde https://www.facebook.com/groups/929474577115516/
Hubnu,protože nechci zemřít

Návod na odeslání kefíráčků-chrchlíků:diskuze zde https://www.facebook.com/groups/929474577115516/

Návod na odeslání kefíráčků-chrchlíků



Juchu! Jdeme na cesty!Jak odeslat kefír poštou?

 

Mlécný kefír

Tady popsaný zpusob berte jako takový tip na to, jak se to dá udelat. Samozrejme existuje spousta zpusobů ,jak neco zabalit, ale když se tohle osvedcilo, proc to nenabídnout ostatním. Navíc je to pomerne nenárocné na materiál a nezabere to zbytecne moc místa.

Potrebujete si koupit obálku, která je uvnitr vypolstrovaná takovým tím bublinkovým igelitem - prodává se to na posílání cédécek a podobných krehkých zásilek a není to moc drahé (stejne to príjemci zapoctete do poštovného).

Za bé potrebujete koupit takové ty igelitové pytlícky, co jsou zazipovatelné - ve všech vetších papírnictvích je dostanete - neberte tu nejmenší velikost, protože potrebujete, abyste mohli cást toho sácku zarolovat a porád ješte obsah zustal plochý a nevydouval se. Pak potrebujete izolepu a pro jistotu ješte navrch mikrotenový sácek.

Do jednoho zipovacího pytlícku vložíte MAXIMÁLNE jednu lžíci chrchlíku a zalejete malým množstvím mléka. Nejduležitejší je, aby obsah sácku nebyl vystaven tlaku, protože jakmile zacnou chrchíky zpracovávat mléko, bude se uvolnovat CO2 a bude stoupat tlak v sácku. Kdyby byl príliš velký, mléko by mohlo protéct ven (moc dobre vím, o cem mluvím, stalo se mi to a musela jsem prebalovat tri nachystané zásilky). Mléka a chrchlíku by melo být tak v pomeru 2:1 - chrchlíky to chvíli o hladu vydrží, pozdeji se v laskavé péci príjemce zotaví.

Z pytlíku vytlacíme všechen vzduch, zazipujeme a v ideálním prípade do poloviny tesne zarolujeme a zalepíme izolepou. Pokud se pytlík pri tom príliš vzduje a prestane být plochý, dali jsme tam toho moc a muže to po ceste vytéct nebo prasknout. Pytlík dáme do ješte jednoho stejného pytlíku, který zase zbavíme vzduchu, zazipujeme, zarolujeme a zalepíme izolepou. Pak to ješte zabalíme do mikrotenového sácku, aby opravdu nic nemohlo utéct do obálky.

Vložíme do obálky a pošleme. Nejlíp doporucene, aby kefír nezustal nekde viset nebo se nedostal do cizích rukou.

                                        

Vodní kefír

Vodní kefír bych výše popsaným zpusobem posílat nedoporucovala - za á se ho obvykle posílá víc a za bé jsou tlaky zpusobené uvolnováním CO2 u vodního kefíru vetší a je treba ho dávat do vetšího množství vody než v prípade mléka u mlécného kefíru. Jak tedy na vodní kefír?

Úplne nejpraktictejší zpusob posílání vodního kefíru je poslat troškunasušeného kefíru v obálce. Stací pak dát do obálky kefír nasypaný do nejakého pytlícku a je to. Prakticky žádná váha, takže cena zásilky malá, nevadí, když se cestou nekde zdrží, protože se nemusí po ceste nicím krmit a dorazí vždy v dobrém stavu. Nevýhoda ovšem je, že si ho potom príjemce musí "oživovat" a to nejakou dobu trvá, takže nemuže hned vyrábet kefír.

Jiný osvedcený zpusob je posílání v malé pet-láhvi vložené do krabice. V tomto prípade udeláte cukrový roztok, mužete do nej vložit i pár rozinek, umístíte roztok a krystalky kefíru do lahve, vytlacíte prebytecný vzduch (meli byste toho vytlacit hodne, aby se kefír mohl rozpínat - treba i pul lahve, pekne zmácknout a zdeformovat). Láhev zabalte do nejakého sácku (kdyby se po ceste príliš natlakovala a praskla) a vložte do krabice a odešlete.