Kefírová kultura
Kefírová kultura
pochází z kavkazských hor a její stáří se odhaduje na 5000let. Podle staré kavkazské legendy daroval
kefír pravoslavným kněžím Alláhůvprorok Mohamed. Věřilo se, že pokud se tohoto pokladu zmocní nějaký
cizinec,ztratí svoji moc a sílu. "Houba" byla tedy pečlivě střežena předcizinci a kefírová kultura
byla předávána z generace na generaci jako součástkmenového bohatství.Cizinci občas dostali hotový nápojochutnat, ale jeho původ a postup výroby se přísně střežil. V
19. století se okefírovou kulturu začali zajímat ruští lékaři, a tím také došlo k prvnímupublikování
knih na toto téma.Obyvatelé Kavkazu používali kefírjako
prostředek k uchování kozího, koňského nebo kravského mléka. Neměliledničky a toto byl jediný
způsob, jak uchránit mléko před znehodnocením. Mlékouchovávali spolu s kefírovými kulturami v
kožených vacích a mimo jiné díkypozitivním účinkům kefírových kultur na lidský organismus se
dožívali extrémněvysokého věku.Kefírový nápoj zamezuje shromažďovánía hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V
trávicím traktu sedokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi aviry a
také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefírživí laktózou z mléka, mohou
ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látkualergické.
Blahodárné
účinky
Tibetská houba obsahuje následující uzdravující síly:
§ reguluje obranné látky
organismu
§ uzdravuje choroby srdce
a rozkládá cholesterol v cévách
§ uzdravuje slinivku,
játra a slezinu
§ uzdravuje žlučník,
střeva, dvanácterník a hojí vředy
§ uzdravuje ledviny a
kontroluje močové cesty
§ houba vyvíjí antibiotika
a hojí záněty organizmu
§ reguluje tlak
krve
§ zadržuje metastázy a
brzdí jejich vývoj
§ zabraňuje rychlému
stárnutí
§ zabraňuje únavě a
skleslosti způsobené stresem
Příprava a léčebná kůra
Dvě polévkové lžíce Tibetské
houby sepřelijí asi 1/4 litrem nesvařeného mléka (postačující množství pro jednuosobu). Po 24
hodinách důkladně a opatrně zamícháme dřevěnou nebo plastovoulžící. Pak scedíme přes plastový
cedník. Houbu, která zůstane na cedníku,propláchneme pod tekoucí vodou a vrátíme zpět do vypláchnuté
sklenice. Opětpřelijeme nesvařeným mlékem. Ve sklenici přikryté mulem, gázou nebo papírovýmubrouskem
necháme odstát 24 hodin, při pokojové teplotě. To provádíme po dobu20 dnů.Po 20-ti dnech by se měla
udělat 10ti denní přestávka.já ji ale nikdynedělala a nic se nestalo. Naopak.nikdy jsem neměla
žádnou z těch zimníchnemocí,jak lidé trpí angínou,rýmou a chřipkou.Trochu posoplávání tam bylo,aleto
ani nestálo za a za řeč.Opravdu věřím,že je to skoro všelék.
Zalíváme denně (po 24 hodinách),jakmile se z mléka stane kefír. mléko kupuji prav,"čerstvé" z mlíkomatu u nás,nebo si chodím do kravína,jeden z posledních,které znám.:-)
Mléko pijeme každý večer před
spaním. Po vypití už nic nejíme. Nevynecháme žádný den. Po 20 dnech učiníme desetidennípřestávku,jak
jsem psala. Kůra se musí opakovat tak dlouho, dokud se nedostavízřetelné a zřejmé zlepšení
zdravotního stavu,případně pijeme preventivně.Dbejtena to, aby houba byla vždy zalita mlékem, jinak
zčerná a ztrácí po 25 dnechzdravotní účinky. Během desetidenní přestávky je třeba houbu "očistit"a
zalévat čerstvým mlékem. Houba se nesmí dostat do styku s kovem,přímímslunečním zářením a
cigaretovým kouřem. Zdravá houba se po 17 dnechzdvojnásobí. Pak lze množství dělit na polovinu a
darovat jiným lidem. Prosím,nevyhazujte rozmnoženou část houby, ale darujte ji dalším lidem, protože
je toopravdu vzácná houba.
Houbu je nutné občas dobře
propláchnoutt podtekoucí vodou (nebát se na ni sáhnout rukou). Při neproplachování sezačne na
houbě vytvářet sliz! Ten sliz se nazývá KEFÍNAN a je to nejzdravější zcelé houbičky (i když jak
nutno si připomenout - nevypadá to zrovna moc vábně)Tibetská houba se může také bez problémů mrazit.
Přechovávání ve sklenici jezbytečně pracné a houba se může zkazit, když se denně
neproplachuje.
Při zamražení sice houbička "upadádo zimního spánku",nicméně po rozpuštění za nějakou dobu opět zvolnazačíná fungovat,jak má Trvá to kapičku delší dobu,ale pak je pro změnu silnějšía odolnější. nesmíte ji samozřejmě nechat v mrazáku 1 den a pak vytáhnout,nebozase 10 let Takovou zkušenost nemám,takže nemohu radit.
Jak co nejrychleji chrchlíky
rozmnožit?
První
předpoklad - teplo - např. na lednici,protože lednice vypouští do okolí teplý vzduch. Sklenice s
chrchlíky by nemělybýt na okně (vadí jim slunenčí svit) a také nedávat na topení (sice se jim vteple
daří dobře, ale jen do určité míry - přílišné teplo škodí, nechceme jepřece uvařit :-) ).
Druhý bod - je třeba často sklenici s
chrchlíkykontrolovat a v případě, že jsou pokryty kefírem zatímco zbytek tekutiny jestále mléko - je
dobré nádobou potřepat, promíchat, přelít ze sklenice dosklenice - aby se vrstav z chrchlíků
"sundala" a dostala se k nimdalší dávka mléka ke zpracování.
Jakmile se udělá kefír, je třeba ho
hned slít adoplnit nové mléko aniž by se chrchlíky oplachovaly (umyjí se doplňovanýmmlékem), také se
může část původního kefíru nechat přímo ve sklenici.Fermentování nemusí trvat ani celý den, za
teplejšího počasí bývá kefír hotovnapř. už za půl dne. Když potřebujeme, aby se kefíráci rychle
množili, musímeje více "krmit" - tedy častěji se mění mléko za čerstvé.
Chrchlíky jsou
hodně velké a nedělí se, je to v pořádku?
Ano, to je v pořádku – některý
kefír dělá vícemenších kusů, jiný dává přednost zůstávání v jednom velkém „chrchlu“.
Pokudchceme velký kefírák rozdělit - nekrájet nožem (nesnáší kov - nezapomeňte),vezmeme jej do
čistých rukou a pomalu, opatrně roztáhneme až se rozdělí na dvěčásti.
Co dělat s
přebytky chrchlíků,které nechcete ani rozdat ani uchovávat?
Organismu určitě
prospěje, když se přebytečnéchrchlíky prostě sní (což se ostatně stává běžně, když při cezení unikne
nějakýmalý chrchlík), nebo se můžou rozmixovat do kefírového nápoje, rádi jekonzumují psi (a je to
pro ně taky moc zdravé, zrovna jako kefírový nápoj) anebo se můžou dát na kompost.
Co
dělat v případě, že sichcete od kefíru odpočinout nebo máte přebytky?
* zamrazit
* rozdat
* dát do sklenice s převqřenou vodou a nechat ,jak dlouho potřebujete , denně protřepat - opláchnout!!!
* usušit
Moje
konečné požehnání :-) ...Omyvat nebo neomyvat vodou?
Přes to, že všechny návody informují o
tom, že se chrchlíky mají oplachovat vodou ,není to vůbec nutné. Naopak pak mohou růst pomaleji,
protože může být poškozena rovnováha mikroflóry na jejich povrchu. Nejpřirozenější pro ně je, když
zůstanou v trošce hotového kefíru – opláchnou se přidáním nového mléka. (Při někdejším
zacházení s kefírem na Kavkaze, se kefír do styku s vodou nedostával – zůstával stále v
kožených vacích a pokaždé byla slita jen část kefíru a dolita čerstvým mlékem. Tím se také urychlila
fermentace).
Jediné,
co možno čas od času udělat, je naordinovat kefíru půst v čisté vodě. To budou nejspíš dělat ti,
kteří chtějí mít pocit že něco dělají pro houbičky - pro jejich čištění a zdraví. Chrchlíky se dají
do sklenice převařené nebo filtrované vody a nechají se tam 12 až 24 hodin. Pak se zase naloží
obvyklým způsobem. Použitou vodu (které se říká kefiraride) by bylo škoda jen tak vylít, dá se
použít na kosmetické účely – nalít do koupele, k oplachování obličeje, na různé kožní problémy
– nebo třeba vylít na kompost.
ALE ROZHODNE NE CHLOROVANOU VODOU...!!!!
PŘEJI HODNĚ SÍLY A HODNĚ RADOSTI S VAŠÍ TIBETSKOU HOUBOU.
návštěvníků stránky | |
---|---|
celkem | 158 527 |
tento týden | 21 |
dnes | 21 |